Familj & barnomsorg

Familjen är stommen i samhället, den naturliga och grundläggande gemenskapen. Barn och föräldrar är olika. Stödet till barnen och familjerna ska ge valfrihet och handlingsfrihet. Hänsyn, empati och förståelse för oliktänkande är viktiga egenskaper, som grundläggs tidigt. Därför är det viktigt att betona värdegrundens betydelse oavsett val av barnomsorg.

De flesta av dagens föräldrar önskar att de kunde tillbringa mer tid med barnen. Därför måste det ekonomiska stödet till barnomsorgen ge förutsättningar för mer tid tillsammans. Familjepolitiken ska stödja – inte styra – familjerna att välja den barnomsorgsform som passar dem i det skede av livet som de befinner sig i. Familjer kan se olika ut och många barn lever med ena föräldern på veckorna och träffar den andre föräldern på helgerna.

 • Fler alternativ inom barnomsorgen; kommunal förskola, personal- eller föräldrakooperativ, vårdnadsbidrag, dagbarnvårdare i enskild firma eller i annan regi. Barnomsorgspengen ska kunna användas för det alternativ föräldrarna väljer för sina barn!
 • Regler och nivåer för bidragsförskott – underhållsbidrag måste ses över och ändras.  Att inte ha råd att ha sina barn hos sig på veckor eller ens helger gynnar ingen.
 • Likaså resor mellan föräldrar som bor på olika orter. Det ska inte drabba barnen, att föräldrarna inte kommer överens om vem som kan eller ska betala resorna, så att de inte får träffa mamma eller pappa.
 • Det är fortfarande inte lika enkelt för en pappa att ha barn boende hos sig permanent som att en mamma har det, och är helgförälder. Attityden måste ändras så det är lika okay för både män och kvinnor att ta hand om sina barn.
 • Ett Familjens Hus i samverkan mellan kommunala och regionala verksamheter, föreningar och organisationer, med möjlighet till avlastning, utbildning och stöd i föräldraskapet för familjer med barn i alla åldrar, borde finnas i alla kommuner. Att ha stora barn kan vara nog så svårt, och därför behövs ett utbyte med andra vuxna, att dela tankar och funderingar med.
 • Ett annat krav som vi länge framfört i Trollhättan och som jag även skrivit en motion om till riksdagen, är att det vid en förälders sjukdom eller olycka som medför längre sjukskrivning, eller vid andra pressade situationer, ska en familjevårdare (s k ”hemma hosare”) kunna hjälpa till med barnens omvårdnad. Många åtgärder som vi föreslår bygger på realiteten att många inte har tillgång till nära släkt, och att samhällets insatser ska finnas till hands speciellt i sådana situationer.

2 reaktioner på ”Familj & barnomsorg

 1. Intressanta tankar.

  Jag såg att du kandiderar till partiledarposten.

  Jag undrar hur du ställer dig till att KD de senaste tio åren antagit en socialliberal syn på jämställdhet. För mig rimmar det nämligen illa med att i grunden vara ett konservativt parti. Jag vill ju motverka den moderna synen på ”jämställdhet”, inte understödja den.

  Mvh.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>