Lag & rätt

Många har undrat de senaste åren, vilket rättssamhälle vi lever i, med anledning av ett flertal uppmärksammade domar. Mord, våldtäkter, misshandel, vargskytte – listan kan göras lång! Fler poliser behövs naturligtvis – men även ett civilkurage hos alla medborgare så vittnen vågar gripa in tills polis kommer eller vågar berätta om vad som hänt. De som trots allt döms för brott måste också få den vård och rehabilitering som behövs för att kunna fungera ute i samhället.

  • Inför en civilkuragelag så ingen kan förbli passiv som vittne vid brottslig händelse. Lagstiftningen är för vag som den ser ut idag.
  • Förtroendevalda liksom personer som arbetar inom rättsväsendet måste få känna sig trygga och inte behöva utstå hot, sabotage och våld. Det är ett hot mot hela demokratin om inte yttrandefriheten och friheten att få vara aktiv i ett politiskt parti, fackförbund eller annan organisation med grundvärderingen att alla människor har lika värde, att de personerna får göra det utan att utsättas för fara.
  • Se över straffskalan och preskriptionstiden för olika typer av brott. Är det rimligt att brott mot barn värderas mindre än mot vuxna, till exempel?
  • Fler poliser i både stad och glesbygd bidrar till tryggare medborgare och fler lösta brott.
  • Rättspsykiatrin måste ge en värdig vård, liksom fängelse måste ge en god rehabilitering med syfte att den intagne ska klara eget boende och sysselsättning utanför anstalten. Det kan inte vara meningen att personer är kvar på rättspsyk som avtjänat sina straff men måste vara kvar, då hemkommunen inte har något lämpligt boende till dem.
  • Ungdomar som döms tillsammans för brott de begått, och döms att betala skadestånd, där ska inte en eller flera kunna låta bli att betala och överlåta skulden till den som vill göra rätt för sig. Lagstiftningen måste ändras så det blir tydligt att alla är skyldiga att betala sin del.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>