Coompanion fyrbodal

Starta eget tillsammans

Att hjälpas åt med arbete och ansvar – och att fira framgångarna ihop – skapar både arbetsglädje och trygghet. När verksamheten varken står eller faller med en enda person blir företagen hållbara. Det ökar i samma takt vars och ens egna möjligheter att lyckas. Inte konstigt då att det kooperativa företagandet växer tre gånger snabbare än andra företagsformer.

Kooperativa företag leder tillväxtligan

Varje år startar runt 500 nya kooperativa företag i landet och de flesta entreprenörer – särskilt unga – vill starta företag just tillsammans. Kooperativa företag har framtiden för sig. De finns inom alla branscher, särskilt inom kulturområdet, upplevelseindustrin, it-branschen och inom vård och omsorg – moderna, kreativa och kunskapsintensiva tillväxtsektorer.

Kooperativa företag kan drivas i olika företagsformer. Ekonomisk förening är ofta lämpligast eftersom lagstiftningen är anpassad till det demokratiska ägandet. Ekonomisk förening är också ett sätt att garantera att inflytandet stannar kvar hos dem som är närmast berörda.

Coompanion Fyrbodal

Coompanion finns på 25 platser i landet, varav ett av dem är i Trollhättan, för delregionen Fyrbodal som omfattas av 14 kommuner plus att vi också har Lilla Edet! Man är f.n. tre heltidsanställda och tre på projektanställningar. (Penilla är tjänstledig verksamhetschef och företagsrådgivare.)

Alla 25 kontoren har ett grunduppdrag från Tillväxtverket som är likadant för alla – att skapa tillväxt. Nya företag i kooperativ form, eller ekonomiska föreningar med andra ord. Därför har man även uppdrag från Fyrbodals kommunalförbund och Västra Götalandsregionen, så Coompanion jobbar för samma mål och visioner som de offentliga aktörerna.

Ett område som är mycket aktuellt och som Coompanion jobbat med i ganska många år nu, är det som kallas för sociala företag. Arbetsintegrerande företag för personer med någon form av offentlig ersättning – sjukersättning, a-kassa, försörjningsstöd eller liknande – får en ny chans att komma in i riktigt arbete! Extra viktigt när många är utan arbete, och dessa grupper tenderar att hamna ännu längre bak i ansökningshögarna hos arbetsgivarna!

Något som Coompanion Fyrbodal genom Penilla gjort som underlag för sitt arbete är två rapporter under 2008-2009:

- Den sociala ekonomin som tillväxtfaktor.
En kartläggning över föreningsliv och den sociala ekonomin i Fyrbodal och dess inverkan på tillväxten i de olika kommunerna.
- Mångfald inom vård och omsorg.
En kartläggning över marknaden för hälsofrämjande, vård- och omsorgsföretag i Fyrbodal.

Se mera på www.coompanion.se/fyrbodal

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>